Apo To chorafi Sto Piato Mas

Από το χωράφι στο πιάτο μας

Apo To chorafi Sto Piato Mas

Η θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών που επιλέγουμε, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες χωρίζονται σε αυτούς προ της συγκομιδής και σ’ αυτούς μετά τη συγκομιδή.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων προ της συγκομιδής είναι η συχνότητα της άρδευσης, η χρήση των λιπασμάτων, ο έλεγχος των παρασίτων, οι ρυθμιστές ανάπτυξης, οι κλιματικές συνθήκες όπως η υγρασία και οι θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, η υψηλή ταχύτητα του ανέμου, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι προϋποθέσεις του δέντρου (ηλικία, κλάδεμα, διείσδυση του φωτός, κλπ), τα οποία επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα των καρπών και την καταλληλότητα για την αποθήκευση, τροποποιώντας τη φυσιολογία, τη χημική σύνθεση και τη μορφολογία των καρπών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των φρέσκων προϊόντων μετά τη συγκομιδή είναι:

1. Στάδιο ωριμότητας (θα πρέπει να μαζεύονται όταν επιτυγχάνεται το κατάλληλο στάδιο της ανάπτυξής τους, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα έχουν αναπτύξει πλήρως τα θρεπτικά τους συστατικά)

2. Μέθοδοι συγκομιδής (με τα χέρια, με κλαδευτήρι, κτλ)

3. Εργαλεία για τη συγκομιδή και τη συναρμολόγηση

4. Ο χρόνος της συγκομιδής

5. Πρόψυξη (αυξάνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος)

6. Διαλογή και ταξινόμηση (η ταξινόμηση βασίζεται στο χρώμα, στο μέγεθος και στην έκταση των ελαττωμάτων του προϊόντος, ενώ η διαλογή εξαρτάται από την ανθρώπινη δύναμη για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων και κατεστραμμένων φρούτων ή λαχανικών)

7. Συσκευασία (Το κιβώτιο δεν θα πρέπει να είναι ελλιπούς πλήρωσης ή υπερπληρωμένο), υλικά συσκευασίας (χρήση υλικών απορρόφησης κραδασμών στο πακέτο)

9. Αποθήκευση

10. Μεταφορές

11. Η θερμοκρασία και η υγρασία κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και μεταφοράς

12. Ρυθμός φόρτωσης και εκφόρτωσης

13. Η έκθεση των συσκευασμένων κουτιών στο φως του ήλιου

14. Μέθοδοι επεξεργασίας (όταν κόβετε τα φρούτα ή τα λαχανικά αυξάνετε την εκτεθειμένη επιφάνεια τους, το οποίο οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών)

15, Μέθοδοι μαγειρέματος (τα αντιοξειδωτικά υφίστανται φυσικές και χημικές αλλαγές από την θερμική επεξεργασία τους, π.χ. μείωση βιταμίνης C και τοκοφερολών και αύξηση καροτενοειδών)

Βιβλιογραφία

1. Kader A. A. 2002. Pre- and Postharvest factors affecting fresh produce quality, nutritional value and implications for human health. Proceedings for International Congress Food Production  ant the Quality of life. Sassari (Italy) September 4-8, 2000, Volume 1, pp. 109-119.

2. Miglio C., Chiavaro E., Visconti A., Fogliano V., Pellegrini N. Effects of Different Cooking Methods on Nutritional and Physicochemical Characteristics of Selected Vegetables. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 1, 139-147

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφική αξία μήλου

Είναι μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικής δράσης σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Παρέχει πλήθος

Diatrofikh Axia Mhlon
1 Νοέ, 2020
Διαβάστε Περισσότερα

Τα φρούτα και τα λαχανικά ως μέρος της Μεσογειακής Πυραμίδας

Στο δεύτερο τέταρτο της Πυραμίδας το οποίο χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη συναντάμε την ομάδα των φρούτων και των λαχανικών. Από

Fresh Fruits And Vegetables
11 Φεβ, 2019
Διαβάστε Περισσότερα

7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τα νεκταρίνια

Καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου    Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών

Nektarinia
26 Ιούλ, 2021
Διαβάστε Περισσότερα